Do poprawnego działania strony wymagane jest włącznenie obsługi javascript. Zmień to w opcjach Twojej przeglądarki i odśwież stronę.
"Znani i lubiani" gotowali w Gdyni

3 kwietnia w Zespole Szkół Hotelarsko-Gastronomicznych w Gdyni przy współpracy ze Stowarzyszeniem Kucharzy Polskich odbyła się VI Edycja Konkursu Gastronomicznego "Znani i lubiani gotują z uczniami", którego celem jest podtrzymanie i pogłębianie wiedzy o pomorskiej tradycji kulinarnej stanowiącej dziedzictwo kulturowe Pomorza. Wśród zaproszonych gości znaleźli się:

- Krystyna Przyborowska – Naczelnik Wydziału Edukacji Urzędu Miasta Gdyni

- Daiva Maĉiulė – Dyrektor Hotelu Mercure Gdynia Centrum

- Mariola Łuczak – Rektor Wyższej Szkoły Turystyki i Hotelarstwa w Gdańsku

- Jerzy Zając – Dyrektor Urzędu Miasta Gdyni

- Mirosław Czechowski – Prorektor ds. Nauki Uniwersytetu Morskiego w Gdyni

- Andrzej Busler – Prezes Zrzeszenia Kaszubsko-Pomorskiego Oddziału w Gdyni

- Zenon Roda – Radny Miasta Gdyni, członek Zrzeszenia Kaszubsko-Pomorskiego Oddziału w Gdyni

- Krzysztof Jaszczak – Dyrektor Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa OT w Pruszczu Gdańskim

- Wiktor Pilarczyk – Prezes Gdańskiego Oddziału Polska Press

- Małgorzata Borzych – Z-ca dyrektora Biura Reklamy Gdańskiego Oddziału Polska Press

Goście przed losowaniem zespołów. Fot. Archiwum ZSHG

Po otwarciu konkursu przez dyrektor ZSHG Bogusławę Flisykowską i wylosowaniu zespołów, przyszedł czas na rywalizację. Do gości dołączyli uczniowie z II i III klas Technikum Gastronomicznego. Dwuosobowe drużyny miały 90 minut na przygotowanie potraw. Tematem przewodnim tegorocznego konkursu były dania z wykorzystaniem wieprzowiny i buraków. Po tym czasie, jury w składzie:

- Krzysztof Wierzba – Szef Gastronomii i Szef Kuchni Hotelu Olimp w Wejherowie

- Zdzisław Senwicki Catering - Właściciel Gdyńskiej Restauracji "U Senwickich"

- Sebastian Cichy – Szef Kuchni Restauracji Nowosopocka

ogłosiło następujący werdykt:

I miejsce: zespół - Daiva Maĉiulė oraz Radosław Hebel

II miejsce: zespół - Zenon Roda oraz Ignacy Hoffmann

III miejsce: zespół - Małgorzata Borzych oraz Klaudiusz Drużyński

Tegoroczne zmagania odbyły się w wyremotowanej i świetnie doposażonej w wiele nowego sprzętu gdyńskim ZSHG. Sponsorami konkursu byli: Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, AA Cosmetics, JJ Darboven, Carving-art.pl Paweł Sztenderski, ZT Kruszwica S.A., Maximus Gastronomia i Kawiarnia Artystyczna "Profiterolka" z Rumi.

Dyrektor ZSHG Bogusława Flisykowska oraz jury: Krzysztof Wierzba – Szef Gastronomii i Szef Kuchni Hotelu Olimp w Wejherowie, Zdzisław Senwicki Catering i Sebastian Cichy – Szef Kuchni Restauracji Nowosopocka. Fot. Archiwum ZSHG

Zwycięska drużyna: Daiva Maĉiulė – Dyrektor Hotelu Mercure Gdynia Centrum oraz Radosław Hebel z III TG. Fot. Archiwum ZSHG

II miejsce zdobyła drużyna: Zenon Roda – Radny Miasta Gdyni - członek ZKP Gdynia oraz Ignacy Hoffmann z III TG. Fot. Archiwum ZSHG

III miejsce wywalczyła drużyna: Małgorzata Borzych – Z-ca dyrektora Biura Reklamy Gdańskiego Oddziału Polska Press oraz Klaudiusz Drużyński z II TG. Fot. Archiwum ZSHG

Krystyna Przyborowska – Naczelnik Wydziału Edukacji Urzędu Miasta Gdyni oraz Paweł Kowalski z III TG. Fot. Archiwum ZSHG

Jerzy Zając – Dyrektor Urzędu Miasta Gdyni oraz Jakub Korczyński z III TG. Fot. Archiwum ZSHG

Andrzej Busler – Prezes Zrzeszenia Kaszubsko-Pomorskiego Oddziału w Gdyni oraz Tomasz Dynowski z III TG. Fot. Archiwum ZSHG

Wiktor Pilarczyk – Prezes Gdańskiego Oddziału Polska Press i Mikołaj Traczyk z III TG. Fot. Archiwum ZSHG

Krzysztof Jaszczak – Dyrektor Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa OT w Pruszczu Gdańskim oraz Anna Danilczyk z III TG. Fot. Archiwum ZSHG

Mirosław Czechowski – Prorektor ds. Nauki Uniwersytetu Morskiego w Gdyni i Kacper Woźny z III TG. Fot. Archiwum ZSHG

Mariola Łuczak – Rektor Wyższej Szkoły Turystyki i Hotelarstwa w Gdańsku oraz Patryk Fopke z III TG. Fot. Archiwum ZSHG

Film z konkursu jest dostępny - kliknij tutaj.

Zachęcamy do wsparcia działalności naszego Oddziału. Jesteśmy organizacją pożytku publicznego. Będziemy wdzięczni za przekazanie 1%

KRS 0000018943

 

ZKP Oddział Gdynia

KPZ Part Gdiniô

 

ul. Słowackiego 44/7

81-392 Gdynia

Numer konta:

82 1020 1853 0000 9902 0067 4812

Biuro:

wtorki 16.00-17.00

 

Partnerzy: