Do poprawnego działania strony wymagane jest włącznenie obsługi javascript. Zmień to w opcjach Twojej przeglądarki i odśwież stronę.
Znani i lubiani gotują
środa, 8 kwietnia 2015

20 marca w Zespole Szkół Hotelarsko-Gastronomicznych w Gdyni odbyła się trzecia edycja konkursu „Znani i lubiani gotują z uczniami”. Przy okazji rozegrano I Wojewódzki Konkurs Nakrywania Stołów, którego motywem przewodnim była Wielkanoc. Celem konkursu „Znani i lubiani gotują z uczniami”, organizowanego przy współpracy ze Stowarzyszeniem Kucharzy Polskich, jest podtrzymanie i pogłębianie wiedzy o pomorskiej tradycji kulinarnej stanowiącej dziedzictwo kulturowe Pomorza. W konkursie wzięli udział: zeszłoroczny zwycięzca Jerzy Zając − dyrektor Urzędu Miasta Gdyni, Krystyna Przyborowska − naczelnik Wydziału Edukacji, Joanna Grajter − rzecznik prasowy UM, Mirosław Czechowski − prorektor ds. Nauki Akademii Morskiej, Grzegorz Gzyl − aktor Teatru Wybrzeże, Stanisław Wierycho − dyrektor Agencji Rynku Rolnego, Andrzej Busler - prezes gdyńskiego oddziału Zrzeszenia Kaszubsko-Pomorskiego, Jarosław Marczewski − właściciel firmy Maximus, Paweł Sztenderski − właściciel firmy Carving-Art. i Zenon Roda - przewodniczący Rady Dzielnicy Grabówek. Każda drużyna kucharska składała się z zaproszonego gościa i ucznia ZSHG. W ciągu 100 min zespół musiał przygotować danie z wykorzystaniem pstrąga, warzyw, dodatku skrobiowego, sosu i elementów dekoracyjnych. Dodatkowo, podczas gotowania należało uwzględnić minimum trzy surowce zaliczone do produktów tradycyjnych Pomorza. Zmagania oceniali znani pomorscy kucharze zrzeszeni w Stowarzyszeniu Kucharzy Polskich − Tomasz Milewski, Krzysztof Szulborski i Krzysztof Wierzba. I miejsce zajęła drużyna w składzie: Krystyna Przyborowska i Tomasz Grota kl. IV TK II miejsce przypadło drużynie w składzie: Jerzy Zając i Krystian Buksza kl. III TGa. III miejsce zajęła drużyna w składzie: Grzegorz Gzyl i Marcin Ruszczak IV TG.

Zwycięska drużyna – naczelni Wydziału Edukacji UM Gdynia Krystyna Przyborowska i Tomasz Grota. Fot. Archiwum ZSHG

W konkursie uczestniczył także prezes ZKP Gdynia Andrzej Busler. Fot. Archiwum ZSHG


Natomiast 14 dwuosobowych zespołów reprezentujących szkoły gastronomiczno-hotelarskie z Gdańska, Gdyni, Kłanina, Rumi, Rusocina, Sierakowic, Wejherowa i Władysławowa wystartowało w pierwszej edycji konkursu Nakrywania Stołów. Zadanie polegało na przygotowaniu aranżacji łączącej elementy tradycyjne z uwzględnieniem zaplanowanego menu wielkanocnego. Zwycięzcą zostali Marzena Hinca, Kamila Markowska, Magdalena Woźniak oraz Patrycja Krefta wraz z opiekunem Małgorzatą Chobot z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Sierakowicach.

Za Ratusz UM Gdynia

Zwycięska kompozycja z konkursie I Wojewódzkiego nakrywania stołów, autorstwa uczniów z Sierakowic. Fot. Archiwum ZSHG

NAJNOWSZE ARTYKUŁY
© Copyright 2005 - 2019 Portal Regionalny kaszubi.pl
Wydawnictwo Zrzeszenia Kaszubsko-Pomorskiego
Projekt graficzny: Iselin
Webmaster: Łukasz Makurat
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Kliknij na to powiadomienie, aby je zamknąć.